21Søndag. Indslag om #MeToo

Den 17. december viste 21Søndag på DR1 et relativt langt indslag om #MeToo. Jeg var en af de forskere, der blev interviewet. Indslaget var fik på fin vist sammenkoblet forskningsperspektiverne med de konkrete erfaringer fra danske skuespillerinder.

Programmet kan ses her: 21Søndag #MeToo

Det er enormt vigtigt, at vi fremadrettet i fællesskab insisterer på, at #MeToo ikke blot handler om enkelte problematiske kendisser, men om de generelle problemer, der er med overgreb mod kvinder i Danmark og internationalt. Inden interviewet gennemgik jeg alle kommentarererne til DRs Facebook opslag om emnet, og der var en forudroligende tendens til ikke at anerkende kvinders vidnedsbyrd som legitime, og som noget vi som samfund bør handle på. Bevægelsen blev eksempelvis affejet med henvisning til, at kvinder selv beder om det ved at klæde sig frækt, at kvinderne jo bare kan sige nej, til at der kun er tale om overgreb ved fuldbyrdet voldtægt, og til at mænd nu ikke ved hvordan de skal flirte.
Det er helt afgørende at vi holder fast i:

1) MeToo handler ikke om nypuritanisme. Kvinder vil gerne flirte og knalde.

2) Der er forskel på flirt og overgreb. Overgrebet er bundet i et ulige magtforhold. Flirt er en gensidig leg.

3) Det er ikke altid nemt bare at sige nej. Som Weinstein-sagen viser, kan det ex have stor betydning for en kvindes karriere, at blive stemplet som “hende den besværlige”, der sagde fra. 4) MeToo handler ikke bare om noget der skete for mange år siden. Overgreb foregår hele tiden, ex på arbejdspladsen, i hjemmet, og i såkaldt hævnporno.

4) Selvfølgelig er der forskel på voldtægt og andre former for overgreb, men det er nødvendigt med et kulturskifte, hvor kvinder (og andre der udsættes for overgreb) kan tale om overgrebene, og om at det er okay at sætte grænser.

Hvis ikke vi som samfund anerkender problemets bredde, kommer vi det aldrig til livs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s