Venekateteret og den første kemo

Den 30. januar fik jeg, som nævnt i et anden blogindlæg, en æggestok fjernet. I forbindelse med operationen spurgte lægen om han ikke bare skulle indsætte et venekateter, mens jeg alligevel var i fuld narkose. Ellers skulle jeg have det lagt ind med lokalbedøvelse ugen efter. Jeg sagde ja tak, for de var alligevel rart ikke at skulle have to operationer. Hvad jeg så ikke havde tænkt på var, at jeg efter operationen ville have ret svært ved bevæge mig, for min mave gjorde jo ondt, og samtidigt kunne jeg ikke holde hovedet, fordi venekateteret var lagt ind.

Det hele gik nu fint alligevel. Der gik betændelse i operationssåret, fordi jeg havde været for grundig med at vaske det! Jeg havde brugt klorhexidinsæbe (det skulle jeg bruge til venekateteret) til såret, men det betød at nok var det rent, men det kunne ikke hele. Efter jeg begyndte at bruge almindelig sæbe helede det med det samme. Venekateteret blev jeg også hurtigt vandt til. En enkelt gang blødte det en del, men ellers har det siddet fint, og efter nogle dage kunne jeg endda sove på siden igen. Det kræver bare at man taper det godt fast, så det ikke kilder i øret. Jeg satte noget vat ind over kateteret, for ellers nappede det mig. Sygeplejerskerne grinede lidt af min gør-det-selv løsning, men det fungerer nu fint.

Og så til kemoen… Ugen efter operationen. Den 7. februar blev jeg indlagt igen. Jeg fik en masse blodprøver, og så gik vi i gang. Den 8. februar klokken 11 blev der sat drop til venekateteret. Først skulle jeg i tre timer have mineraler, så kroppen kan tåle kemoen. Fra 14-15 fik jeg kemo. Først mærkede jeg ikke noget til det. Efter kemoen fik jeg mineraler med drop igen, det fortsatte hele natten. Jeg fik også vandrivende middel af flere omgange, så jeg virkelig skulle tisse! Klokken 11 om aftenen fik jeg vandrivende. Og klokken 3 skulle der nye poser til droppet. Midt om natten begyndte maskinen at bippe helt vildt, men der var intet i vejen. Om natten blev jeg også pludselig forkølet – hostede og snottede i 3-4 timer, men fik ikke feber. Det var en lang nat.

Generelt fik jeg det, ikke overraskende, dårligt af kemoen. Men det kunne have været meget værre. Den første nat gjorde begge mine ben helt vildt ondt, og de næste tre dage var det som om alle mine tidligere sclerosesymptomer slog sig løs – mit ene øje gjorde ondt, og jeg kunne ikke se (har haft synsnervebetændelse af flere omgange), jeg havde ondt i benene og mig ryg føltes som om den var ved at knække. Men jeg havde overhovedet ikke kvalme. Jeg ender med at blive den eneste kemopatient, der ikke taber mig! Jeg spiser en masse bolsjer, for munden gør ondt. Det er virkelig en god undskyldning for at spise store mængder bolsjer. Kemoen betød også at jeg begyndte at tabe hår. Jeg mistede ikke det hele (det kommer næste gang), men der blev tyndet ud i manken. Efter tre dage begyndte jeg at få det bedre. Jeg fik energi nok til at Mathias og jeg kunne gå en lang tur og tage på Aarhus Street Food. Kemoen sad bestemt stadig i kroppen, men det var meget bedre.

Kemoen var ikke sjov, men det betød meget, at jeg ikke havde kvalme. Sygeplejerskerne sagde at jeg, fordi jeg generelt har et godt helbred, kunne tåle meget kvalmestillede medicin, så det gør det selvfølgelig lettere. Den næste omgang kemo er tre gange så hård, og varer i fem dage, så det bliver selvfølgelig hårdere, men efter den første omgang kemo er jeg ved godt mod. Jeg ved at jeg kan holde til det om komme godt ud på den anden side.

Sådan ser man ud med venekateter. Fotoet er taget den dag det blødte. Det var kun en dag. Siden da har det været fint.

Kateter

Sådan ser man ud efter kemo. Man kan se det ene øje er lukket mere end det andet. Det er fordi synsnervebetændelsen driller pga. kemoen.

Kemofjæs 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s