To opskrifter på turbanhatte

Der er efterhånden flere, der har spurgt til opskrifterne på mine DIY turbanhatte. Jeg syede jo en hel stak inden jeg skulle igang med kemobehandlingen.

Jeg var helt vildt glad for at være forberedt, så jeg ikke frøs hovedet, når jeg blev skaldet. Der handlede selvfølgelig også om, at jeg ikke vidste, hvordan jeg ville have det med at gå rundt uden hår på hovedet. Jeg vidste ikke hvor meget det ville betyde for min selvforståelse at miste håret, og hvor forfængelig jeg ville være, når det ikke længere var der. I starten havde jeg mine turbaner på næsten hele tiden, men det var primært, fordi det var så koldt om ørerne. Efter lidt tid blev jeg mere og mere ligeglad med at være skaldet, og det begyndte at blive varmere, så nu bruger jeg dem kun, når det er lidt koldt eller der er en særlig anledning.

Her kommer opskrifterne på to forskellige turbaner. Den første er den mest simple. De er begge virkelig behagelige, hvis man bruger blødt jersey stof, men man kan også sagtens lave dem i f.eks. velour.

Turban med knude

Denne turban er super nem at lave, og det lille bindebånd foran giver den karakter. Man kan evt lavet bindebåndet i en anden farve en resten af turbanen.

Fremgangsmåde (tegning nedenfor)

 • Turban: Klip et stykke stof 30x60cm. Fold det sammen så det er 30×30.
  Sy siderne sammen efterlad 2 cm på den ene side.
 • Bindebånd: Klip et stykke på 8×10 cm, fold det og sy langs den lange side så stykket bliver til et rør.
 • Put bindebåndet igennem det lille hul og hullet til hovedet..
 • Fastgør enderne på det bindebånd og sy røret sammen, så det skaber en “knude” om turbanen. Vend syningen indad.
 • Lav rynker på bagsiden af turbanen, så den får folder.
 • Vupti. Turbanen er færdig!

Turban med pandebånd

Jeg elsker denne turban, fordi den runde form foroven og pandebåndet giver hovedet form. Man kan nemlig godt se lidt “formløs” ud, når man er skaldet, så derfor er en turban med fylde perfekt.

 • Klip en cirkel med en diameter på 20 cm
 • Klip et stykke stof på 28 cm x omkredsen på hovedet på 2 cm. Fold stoffet på midten så det bliver 14 cm x omkredsen på hovedet + 2 cm.
 • Sy cirklen sammen med det lange stykke stof. Sy på den side hvor stoffet ikke er foldet, så kanten omkring hovedet bliver pæn.
 • Klip et stykke stof på 18 cm x omkredsen på hovet + 2-3 cm, fold stoffet og sy det sammen til et rør, så røret bliver 9 cm x længden på hovedet + 2 cm. Sno røret en enkelt gang og sy enderne sammen, så det bliver til et pandebånd, der kan tages uden om turbanen for at give ansigtet form.

 

Her er tegninger og billeder:

Opskrift på turban med knude

IMG_6805Turban 1

Opskrift på turban med pandebånd

Turban 2IMG_7028

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s