Julefrokostkage med risalamandemousse, kirsebærmousse, appelsingele, daimmousse, nøddebunde og marengs

Det er efterhånden blevet en tradition, at når vi holder julefrokost, eller for den sags skyld alle mulige andre arrangementer med vennerne, bager jeg kage. Det gør jeg selvfølgelig også til vores årlige julefrokost. I år var der tilføjet endnu et lag til festen, da vores kammerat havde lejet et vildmarksbad. Så vi sad ude i det varme vand hele natten. Det var skønt. Nå men til kagen…

Egentligt havde jeg tænkt at den blot skulle være en risalamandekage, med appelsin for at tilføre syrlighed. Men så syntes jeg ikke, den blev helt høj nok (det var nok noget pjat, for det blev virkelig stor), så jeg tilføjede en daimmousse. Daimmoussen kan nu sagtens udelades, den bliver fin og høj alligevel.

Nøddebunde (der bliver til 3 bunde, men det er kun nødvendigt med to bunde i kagen)

 • 6 æggehvider
 • 250 g honning
 • 450 g nødder (f.eks, mandler, valnødder, hasselnødder)
 • Skal af en lime eller citron

Pisk æggehvider luftige. Varm honningen op til 120 grader og hæld den langsom i æggehviderne, mens der piskes. Det skal blive til en marengs. Nødderne blendes og tilsættes marengsen. Bundene bages i en springform med bagepapir i bunden.

Bages i 15-20 minutter ved 180 grader.

Appelsingele

 • 3 bl. husblas
 • 3 dl. friskpresset appelsinsaft
 • 1 spsk. sukker

Udblød husblassen i koldt vand. Varm appelsinssaften med sukker og udblød husblassen heri. Hæld blanding i halvkugleforme, og sæt dem på frys, så de er klar til at blive lagt ind mellem kagens mousser.

Risalamandemousse

 • 3 dl risengrød
 • ½ dl sukker
 • ½ vaniljestang
 • 5 dl fløde
 • 1 citron
 • 4 blade husblas
 • 1 1/2 dl hakkede mandler

Udblød husblas i rigeligt vand. Varm risengrøden og rør husblassen i. Rør sukker, vaniljekorn, citronskal og mandler ud i risengrøden. Lad det afkøle. Pisk flødeskummet let og luftigt og bland det i risengrøden. Risalamandemoussen skal være kagens nederste mousse, da den er den tungeste.

Kirsebærmousse

 • 5 1/2 blade husblas
 • 200 g kirsebærsauce
 • 150 g sukker
 • Saften fra 1 – 1 1/2 citron (smag til)
 • 5 dl fløde
 • 200 g skyr

Læg husblassen i blød i koldt vand. Varm kirsebær, sukker og citronsaft og opblød husblassen heri. Lad det køle lidt ned. Rør flødeskum sammen med skyren, og tilsæt herefter kirsebærmassen.

Daimmousse

 • 150 g marabou med daim
 • 4 blade husblas
 • 5 dl fløde

Varm fløden til lige før kogepunktet og smelt den hakkede chokolade heri. Tilsæt husblas.

Samling af kagen

Da jeg først lavede kagen havde jeg ikke besluttet mig for at bruge marzipanbånd, så jeg samlede den med henblik på at siderne skulle være helt ensartede. Derfor samlede jeg alle kagens lag i en lidt mindre form en den skulle ende ud med, da det havde sat sig udvidede jeg formen og hældte kirsebærmousse ud over så kagens top samt sider var af kirsebærmousse. Hvis jeg havde vidst, at jeg ville bruge marzipanbånd, havde jeg nok bare samlet den på simpelvis: nøddebund, appelsingelekugler, risalamandemoussen ud over appelsingeleen, endnu en nøddebund, daimmousse, kirsebærmousse.

Marzipanbånd

Marzipanen farves med den ønskede farve. Man kan evt tilsætte lidt flormelis. Marzipanen rulles ud til et bånd, der svarer til kagens omkreds og højde. Det er en god ide først at sætte marzipanbåndet på kagen på serveringsdagen, ellers kan det godt begynde at “svede” lidt og glide ned af kagen.

Brændt marengs

 • 100 g past. æggehvider
 • 200 g sukker
 • 1/2 dl vand

Pisk æggehviderne stive. Smelt sukker i vand og varm op til ca. 120 grader.
Sukkerlagen hældes langsomt i de stiftpisket æggehvider, imens at der piskes. Pisk indtil at der dannes toppe i marengsmassen. Herefter kommes totredjedele af marengsen i en sprøjtepose og det fordeles i toppe på kagen. Tilsæt grøn pastafarve til den resterende marengs og sprøjt den grønne marengs ud langs siden på kagen. Brænd marengsen forsigtigt. Marengsen skal først på kagen på serveringsdagen ellers kan den falde lidt sammen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s